Teknoloji

Bakan Kacır açıkladı… Türksat 6A böyle çalışacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A’yı gelecek yıl uzaya göndereceğiz. Böylece Türkiye, yerli ve milli yetenekleriyle uzayda kendi haberleşme uydularını geliştirebilen, üretebilen ve kullanabilen 10 ülkeden biri olacak” dedi. söz konusu.

Bakan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen Milli Uzay Programı’nın değerli projelerinden Türksat 6A’nın güneş paneli konuşlandırma testini gerçekleştirdiklerini belirtti. “Gelecek yıl uzaya göndereceğiz. Böylece Türkiye, yerli ve milli kaynaklarıyla uzayda kendi haberleşme uydularını geliştirebilen, üretebilen ve kullanabilen 10 ülkeden biri olacak. Elbette Türksat haberleşme uyduları alanında faaliyet gösteriyor ve özellikle Türksat 6A, Türksat’ın 1,5 milyardan fazla insanı kapsayan bir coğrafyaya hizmet vermesini sağlayacak.”dedi.

MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN STRATEJİK DEĞERİ VAR

Bakan Kacır, Türksat 6A’nın Türkiye’nin önceki tecrübelerine göre çok daha ileri teknolojiler içerdiğini belirtti. “Türkiye, uydu görüntüleme konusunda 20 yılda büyük bir deneyim kazandı. BİLSAT ortak üretim çalışmaları ile başlayan yolculuğumuz, RASAT, Göktürk ve en son olarak İMECE ile görüntüleme uydularında metre altı çözünürlüklü uydulara erişme fırsatını da beraberinde getirdi. İMECE’yi nisan ayında uzaya gönderdik ve şimdiden İMECE’den çok başarılı bir şekilde faydalanıyoruz. Türksat 6A ile artık haberleşme uyduları konusuna da adım atıyoruz. Umudumuz, kazanacağımız bu tecrübeyle önümüzdeki dönemde Türkiye’nin 600 milyar dolara yaklaşan uzay ekonomisinden çok daha büyük bir pay alması ve aynı zamanda Milli güvenliğimiz açısından stratejik öneme sahip birçok uygulamada yerli ve milli yeteneklerimizle geliştirme süreçlerimizi sürdürüyoruz.”İfadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ FIRSATLARLA GELİŞİYORUZ

Kacır, projede TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN, C-Tech ve birçok paydaşın önemli rol oynadığını kaydederek, “Aslında çok büyük bir iş birliği projesi. “Bulunduğumuz merkez, Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından inşa edilen TAI yerleşkesi üzerinde faaliyet gösteren bir merkez olup, bu merkez sayesinde tüm uydu geliştirme süreçlerimizi ve uzay sistemlerimizi yerli ve milli imkanlarla yürütme imkanına sahibiz. kendi altyapımız, insan sermayemiz ve insan kaynağımız.” Şeklinde konuştu.

30 BİN KİLOMETREYİ AŞIYORUZ

Milli Uzay Programında yer alan Ay Araştırma Projesi’nin Türkiye’yi derin uzaya götüreceğini belirten Kacır, “İMECE’de bin kilometrenin altındaydık, şimdi Türksat 6A ile 30 bin kilometrenin üzerine çıkıyoruz ama aya ulaştığımızda, uzayda 380 bin kilometrelik yolculuğu tamamlamış olacağız. Tüm bu projelerde alt sistemlerin, temel bileşenlerin ve teknolojilerin yerli ve milli olarak geliştirilmesi her zaman öncelikli hedefimiz olmaya devam edecektir.” söz konusu.

YENİ PROJELER GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bakan Kacır, “Türksat 6A 2024 yılında tamamlanacak, ardından Ay Araştırma Programı kapsamındaki projemiz 2025 sonu 2026 başında tamamlanacak. Bir yandan da yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Ulusal Uzay Programında özellikle alçak yörüngeli uydularla ilgili projeler yer alıyor. “Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedef doğrultusunda, Türkiye’yi uzay teknolojilerinden en ileri düzeyde yararlanan, tüm bu teknolojik kabiliyetleri yerli ve milli imkanlarla geliştirebilen bir ülke haline getirmek için çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz.” dedi.

SSB LİDER HALUK GÖRGÜN: “UYDULARIN GÖRÜNTÜLENECEĞİ HER TÜRLÜ ORTAMI OLUŞTURUYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri Prof. Dr. Haluk Görgün, “Bulunduğumuz tesis; 6 ülkedeki tesislerden biridir. Burada sadece uzaya gönderilecek uyduların entegrasyonu yapılmıyor, aynı zamanda uyduların maruz kalacağı her türlü ortam oluşturularak işlevlerini yerine getirmesini sağlayacak testler yapılıyor. “Bugün güneş panellerinin dağıtım testini yaptık, ayrıca bu tesiste termal testler ve vakum testleri de yapılıyor.”sözlerini kullandı.

Bakan Kacır ve beraberindekiler, Türksat 6A uydusunda çalışan mühendislerden bilgi aldı.

ÇALIŞANLARI ALKIŞLADI

Bakan Kacır, “Bu projenin kahramanları; “Bu proje kapsamında gece gündüz çalışan, zihinsel emek ortaya koyan bilim insanları, mühendisler ve teknisyenler.”Türksat 6A uydusu çalışmalarında emeği geçenleri alkışladı.

Programa, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri Prof. Dr. Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, TAI katıldı. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, TAI Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Cihad Vardan ve TAI Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil de katıldı.

TÜBİTAK UZAY KOORDİNASYONUNDA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat A.Ş. ve TÜBİTAK tarafından finanse edilen Türksat 6A projesinde TÜBİTAK UZAY; Proje ortakları TAI, ASELSAN ve CTech ile birlikte milli haberleşme uydusunu geliştiriyor. Projede öncelikle sistem düzeyinde test modelleri üretiliyor, son olarak yörüngede görev yapacak uçuş modelinin entegrasyon çalışmaları tamamlanıyor ve fırlatma sahasına taşınmadan önce son testler yapılıyor.

TAI USET’TE DÜZENLENİYOR

TÜRKSAT 6A uydusunun montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TAI’deki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yürütülüyor. 42° doğu GEO-jeosenkronize yörüngeye yerleştirilecek uydu, Türksat tarafından işletilecek. Uydunun kütlesi 4 tondan fazla olacak.

VERİ BAĞLANTISI KONUSUNDA DEĞERLİ BİR ROL OYNAMAKTADIR

16 adet Ku-Band transponder taşıyacak Türksat 6A uydusu, teknolojik yetkinliğiyle güvenilir veri haberleşmesi alanında ülkemize önemli kapasite artışı ve kritik avantajlar getirecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu