BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths’in Gazze’deki “düşmanlıkların durdurulması” çağrısı tepki çekti
YENİ Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Genel Sekreter Antonio Guterres’in Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yerine “düşmanlıkların durdurulması” talebine tepki gösterdi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) New York’ta bir oturum düzenledi.
Burada konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Griffiths, uluslararası insancıl hukuka saygı göstermenin bir öncelik değil, zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
Griffiths, sadece çocukların değil tüm rehinelerin hızlı ve koşulsuz serbest bırakılması gerektiğinin altını çizerek, sivillerin ve sivil altyapının korunması gerektiğini vurguladı.
“Bir bölgeyi boşaltma talebine uymayan sivillerin de korunması gerekiyor” diyen Griffiths, insani yardım ve temel ihtiyaçların sevkiyatına izin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Akaryakıtın değerine dikkat çeken Griffiths, “Çatışmanın durdurulması gerekiyor. Çatışma durdurulmazsa Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılayamayız.” İfadelerini kullandı.
“BM ara değil ateşkes çağrısı yapmalı”
Griffiths’in konuşmasının ardından Libya’nın BM Daimi Temsilcisi Tahir el-Sünni, “9 bin sivilin öldürülmesini meşru müdafaa hakkıyla meşrulaştıramazsınız” vurgusunu yaptı.
Kadın ve çocuk hakları konusunda “nasihat verenlerin” çatışmanın neresinde olduğu sorulduğunda Sünni, “Neden sessizsiniz? Tarih sizi affetmeyecek.” dedi.
Sünni, “Sayın Griffiths, ‘düşmanlıklarda insani duraklama’ tabirini kullanamazsınız. Bu kabul edilemez. Gerçek insanların hayatları tehlikede. Film izliyormuş gibi ‘duraklat’ tuşuna basıp sonra da durduramazsınız. filmi tekrar oynatın. BM’nin ara değil ateşkes çağrısı yapması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Filistin halkını “kişiliksizleştirmenin” kabul edilemez olduğunu belirten Sünni, “Bütün hayatlar kıymetlidir” diyerek, “2 milyon insanı yiyecek, su ve yakıttan mahrum bırakmak savaş suçudur. Bunu söylememiz lazım.” Bir açıklama yaptı.
“Ateşkes için açık ve güçlü bir çağrı yapmanız gerekiyor.”
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, OCHA yetkililerinin verdiği brifingin durumun ciddiyetini sahaya yansıtmaması nedeniyle eleştirdi.
Mansur, “Anlattıklarınız insanlığa karşı suçun ve soykırımın eşiğinde bir durumu gösteriyor. Ancak bu durumda bile ateşkes çağrısı yapmadınız.” diyen Mansur, Filistin halkına karşı suç işlendiğini de sözlerine ekledi.
BM’nin insanlığı ve sivilleri korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Mansur, “Açık ve güçlü bir ateşkes çağrısı yapmanız gerekiyor. Sizlerden de bunu bekliyoruz.” söz konusu.
Savaşın birkaç saatliğine durdurulup yardım geçişini sağlamanın yeterli olmadığının altını çizen Mansur, savaşın durması gerektiğini kaydetti.
“Soykırımı yaşayanlar soykırım yapıyor”
Pakistan’ın BM Daimi Temsilcisi Münir Akram da Gazze’yi “ölüm bölgesi” olarak nitelendirerek, BM Genel Kurulu’nda ateşkes çağrısında bulunan ve 121 ülkenin kabul ettiği kararın uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Çatışmalara insani ara verilmesi çağrılarını da eleştiren Akram, “İsrail’i, Filistin halkını bombalamayı 5 dakikalığına durdurup sonra yeniden bombalamaya devam etmeye mi davet ediyoruz? Bu, uluslararası insani hukukun ihlalidir.” söz konusu.
Akram, “Maalesef Holokost’u, soykırımı yaşayanlar artık kendileri soykırım yapıyor. Lafı fazla abartmadan olanı söylemek zorundayız.” dedi.
“Ukrayna savaşında kaç çocuk öldürüldü? Filistin’de 4 hafta dolmadan kaç çocuk öldürüldü?”
Ürdün’ün BM Daimi Temsilcisi Mahmoud Daifallah Hmoud, “genel durumu perspektife oturtmak” amacıyla bir karşılaştırma yapmak istediğini üzüntüyle belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ukrayna savaşında kaç çocuk öldürüldü? 2.600. Filistin’de 4 hafta dolmadan kaç çocuk öldürüldü? 3.700. Bu kabul edilebilir mi? Karşılaştırma yaptığım için kusura bakmayın. Bütün insanlar kıymetlidir. Kaç sivil öldürüldü?” Ukrayna’da öldürülenlerin sayısı 9.600. “Filistin’de 20 küsur günde kaç sivil öldürüldü? 9.300. Bu durum korkunç ve sona ermeli.”
BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze’deki felaketin yarattığı acil ihtiyaçların karşılanması için derhal “insani ateşkes” çağrısında bulunmuştu.