Işık Meclisi: Temmuz’da 182 İşçi Hayatını Kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (ISIG) Temmuz Ayı İş Cinayeti Raporu’na göre 182 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Raporda, “Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde işçinin yasal olarak çalışmaktan kaçınma hakkı vardır. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı çoğunlukla kuru sözlerdir. Çünkü ancak örgütlü işçiler bu hakkı gerçekleştirebilir.”
İSG Meclisi Temmuz Ayı İş Cinayetleri Raporunu yayınladı. Raporda şu tespitler yapılıyor:
“İZMİR’DEKİ KADIN PTT İŞÇİ ARKADAŞIMIZ ÖĞLE SICAKLARINDA DAĞITIM YAPARKEN BEYİN KANAMA OLDUĞU zannedilerek CİDDİ BAKIMA ALINDI”
“Haziran ayı iş cinayeti raporunda bu duruma dikkat çektik ve alınması gereken önlemleri belirttik. Ancak devlet ‘işiniz yoksa öğlen dışarı çıkmayın, içki içmeyin’ uyarıları dışında herhangi bir önlem almadı. bol sıvı, güneşte kalmasın’. Tersanelerde, bürolarda çalışmaya devam ettiler… 40-50 derece sıcaklıkta çalışmaya devam ettiler.İzmir’de kadın PTT işçisi, İzmir’de dağıtım yaparken beyin kanaması geçirdi. öğle sıcağında yoğun bakıma alındı.Osmaniye’de bir elektrik işçisi arkadaşımız çalışırken kalp krizi geçirdi.Ölümünün diğer tarafı ise özellikle tarım işçilerinin serinlemek için girdikleri gölet ve kanallarda boğularak hayatını kaybetmesiydi. kapalı.
Gerekli önlemler alınmadığı takdirde personelin yasal olarak ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’ bulunmaktadır. Ancak çalışanı bu hakkını kullanmaya davet etmek çoğunlukla kuru bir sözdür. Çünkü bu hakkı ancak ‘örgütlü işçiler’ gerçekleştirebilir. Türkiye’de ‘sıcakta çalışma’ konusunda herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek işçi sınıfının görevidir.
“MKE KAPSÜL FABRİKASINDA PATLAMA GERÇEKLEŞTİ. DÖRT PERSONELİN VÜCUTLARININ MUHTELİF BÖLGELERİNDE KİMYASAL YANIKLAR OLUŞTU”
Ankara Elmadağ Barutsan Fabrikası’nın dinamit atölyesinde 5 çalışanın hayatını kaybettiği patlamanın üzerinden 38 gün geçti, 18 Temmuz’da Kayaş’ta bulunan MKE Kapsül Fabrikası’nda patlama meydana geldi. Dört çalışanın vücudunun çeşitli yerlerinde kimyasal yanıklar meydana geldi. MKE bünyesindeki tesislerde yapılan ağır ve çok tehlikeli işlere rağmen kurulduğu günden bu yana neredeyse hiçbir teknolojik değişiklik görmemiştir. Daha önceki patlamaların ardından hazırlanan raporlardan da bilindiği üzere; Mekanik, elektronik ve pnömatik cihazların, kontrol sistemlerinin ve ekipmanların çoğu ya eskimiş ya da eskimiş durumda. Modernize edilmemiş teknik ve eksik kontrollerle üretime devam edilmesi, fabrika ve atölyelerde işin tehlike derecesine göre mekansal düzenlemelerin ve iş gücü planlamasının yapılmaması, koruyucu ekipmanların yeterli ve prosedürlere uygun olarak temin edilmemesi, personel sağlığını ve iş sağlığını ortadan kaldırır. güvenlik koşulları.
“AFYON’UN ÇAY İLÇESİNDE 22 TEMMUZ’DA SULTANDAĞI’NDAN GELEN TARIM İŞÇİLERİNİ TAŞIYAN VİŞNE VE VİŞNE TOPLAYAN SERVİS MİNİBÜSÜNÜN DEVREYE GİRMESİ SONUCUNDA BİRİ ÇOCUK 8 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”
Özellikle nisan ortası ve ekim ayı tarımsal faaliyetlerin en yoğun olduğu dönemdir. Ancak alınmayan önlemler nedeniyle personel açısından da en fazla ölümün yaşandığı aydır. Özellikle kapalı kasa, uygun olmayan servisler ve çekici römork gibi araçlarla personel taşınması adeta ölümlere davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle Temmuz ayında çalışırken hayatını kaybeden 56 işçiden 21’i hayatını kaybetti. 22 Temmuz’da Afyon’un Çay ilçesinde Sultandağı’ndan vişne ve vişne toplamak için tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün devrilmesi sonucu biri çocuk sekiz personel hayatını kaybetti. Minibüs eskiydi, 19 yaşındaki sürücünün ehliyeti yoktu…”
“2023’ÜN İLK YEDİ AYINDA EN AZ 1051 PERSONEL HAYATINI KAYBETTİ”
ISIG Meclisi tarafından yayınlanan raporda, işçi cinayetlerine ilişkin şu verilere yer verildi:
“2023’ün ilk yedi ayında ulusal basından öğrendiğimiz bilgilere göre yüzde 83, meslektaşlardan, ailelerden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimlerinden, sendikalardan ve yerel basından yüzde 17 olarak tespit ettiğimiz kadarıyla. (Ocak’ta 116, Şubat’ta 116) Mart’ta 195, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 146, Haziran’da 159 ve Temmuz’da 182 olmak üzere en az 1051 personel hayatını kaybetti…
“TARIM ORMAN KESİMİNDE 56 İŞÇİ, ULAŞIM KESİMİNDE 28 İŞÇİ, İNŞAAT YOL KESİMİNDE 21 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”
Tarım, Ormancılıkta 56 işçi (22 işçi ve 34 çiftçi); Ulaştırma sektöründe 28 işçi; İnşaat, Yol sektöründe 21 personel; Belediye, Genel İşlerde 16 personel; Konaklama, Cümbüş’te 10 personel; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema sektörlerinde 9 işçi; Enerji sektöründe 8 işçi; Gıda, Şeker iş kolunda 7 personel; Metal sektöründe 6 işçi; Madencilik sektöründe 5 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işlerinde 3 işçi; Dokuma, Deri işinde 2 işçi; Basın, Gazetecilik Sektöründe 2 personel; Çimento, Toprak, Cam işinde 2 personel; Sağlık, Sosyal Hizmetlerde 2 işçi; Savunma, Güvenlik işinde 2 işçi; Petro-Kimya, lastik işinde 1 işçi; Ahşap, Kağıt işinde 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında hangi iş kolunu belirleyemediğimiz 1 işçi hayatını kaybetti…
“52 İŞÇİ TRAFİK, HİZMET KAZASI NEDENİYLE; 35 İŞÇİ EZİLME NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ, İNDİRİN”
52 işçi Trafik, Servis Kazası nedeniyle; 35 personel ezilme, göçük nedeniyle; 22 personel Elektrik Çarpması nedeniyle; Yüksekten Düşme nedeniyle 17 personel; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 personel; Şiddet nedeniyle 11 personel; 9 personel zehirlenme, boğulma nedeniyle; 6 personel intihar nedeniyle; 5 personel patlama, yanma nedeniyle; 3 personel kesme, yırtılma nedeniyle; 6 işçi başka nedenlerle hayatını kaybetti…
14 yaş ve altı 6 çocuk personel, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç personel, 18-29 yaş arası 38 işçi, 30-49 yaş arası 63 personel, 50-64 yaş arası 47 personel, 65 yaş ve üstü 15 işçi, yaşları 9 personel hayatlarını kaybettiklerini bilmiyoruz…”