Haber

Kulüpler Birliği Vakfı hakemlerin değiştirilmesini istiyor

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, bugün yapılan vakfın toplantısının ardından tüm kulüplerin hakemlerden rahatsız olduğunu, TFF’nin bu konuda gerekli cesareti göstermesi gerektiğini belirtti.

Maslak’ta Kulüpler Birliği Vakfı binasında düzenlenen toplantının ardından basına açıklama yapan Lider Ali Koç, toplantıya ilk kez Antalyaspor’un yeni başkanı Sinan Boztepe’nin katıldığını ve Beşiktaş Başkanı Ahmet Parıltı Çebi’nin de veda ettiğini belirtti.

Katılımın yoğun olduğu bir toplantı yapıldığını vurgulayan Ali Koç, gündem maddeleri arasında e-bilet ihalesinin yapılması, bakanlığın bilet gelirlerinden yaptığı yüzde 7’lik kesintinin kaldırılması, çalışma ve yayın dağıtımının daha modern hale getirilmesinin yer aldığını anlattı.

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Münih karşısında etkili bir oyun sergilediğini belirten Koç, “Ülke puanımız çok önemli. Takımlar iyi mücadele ettiğinde sadece bir yılda nereye gelebileceğimizi gördük. Geçen yıl 11. sıradaydık. Şu anda 9. sıradayız. Bana göre bu çok iyi.” “Mücadele ettiler. Bu akşam 2 maçımız daha var. İnşallah puanları toplarız. Türkiye’ye yakışan, şampiyonun doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi, 2. sıranın da bir-iki elemeyle Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi. Biz de bunu yapıyoruz. hak etmek.” İfadelerini kullandı.

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bugün yaptığı açıklamayı tam olarak okumadığını, gerekli görmesi halinde konuyla ilgili ek açıklama yapacağını da sözlerine ekledi.

“Kulüpler Birliği Vakfı olarak bu rahatsızlığımızı İçişleri Bakanlığı’na ileteceğiz.”

Toplantıya katılan tüm kulüplerin büyük irade gösterdiğini belirten Başkan Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu irade, bu kirliliğin ve beceriksizliğin temeline inmekti. Bunun dışında hakemler, yapay zeka ve MHK ile ilgili de bir irade ortaya konuldu. Bu konulardaki rahatsızlığımızı Türkiye Futbol Federasyonu’na ileterek gerekli tedbirlerin alınmasını kararlaştırdık. Bu konuların köküne inmek için gerekli adımların atılması gerekiyor.İçişleri Bakanlığı’nın Milli Kulüpler Birliği Vakfı olarak rahatsızlığımızı dile getireceğiz ve bu konuların bir kısmı devlet iradesi gerektiriyor.Saf futbol istiyorsak en önemli konulardan biri de bu. Sayın Ali Yerlikaya hem ülkemiz hem de Türk futbolu için büyük bir şans ve bize de büyük umut veriyor. Bunu görüyoruz. Ama işin özüne inmek için daha gidilecek çok yol var. şike büyük bir sorun. Kripto paraların dünyamıza girmesiyle birlikte bankacılık sistemine girilmediği için bu sorunun büyüdüğünü görüyoruz. Burada bir başkanlarımızdan biriyle ilgili bir parantez açmak istiyorum. Murat Sancak’tır. 2 yıldır Kulüpler Birliği Vakfı’nda görev yapmaktadır. Sözünü esirgemeyen, düşündüğünü açıkça söyleyen biridir. Kendisine yöneltilen suçlamalardan son derece rahatsızdır. Türk futbolunda bahis ve şikenin büyük bir sorun olduğunu en çok dile getiren liderlerimizden biridir. Kulüpler Birliği Vakfı’nda bu konuyu en çok ses getiren konuşmacılardan biri olduğunuzu burada hatırlatmak isterim. “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, gerçeği kanıtlamanız gerekiyor.”

Fenerbahçe Kulübü olarak araştırmalara başladıklarını belirten Ali Koç, “İddaa varsa, şike varsa hakem de vardır. Hakem olmadan bunlar olmaz. Alttan yükselen kulüplerin yaşadığı bazı sorunlar var” dedi. Ligin üst lige taşınması gündeme geldi, burada beni en çok sevindiren şey, tabanda ortak hareket etme kararının olması, Binyıl Kalkınma Hedefleri değişiyor, federasyonlar değişiyor ama tek hakemler değil. Bunların değişmesi gerektiğini biz de yaşıyoruz. Kendi bölümümüzle ilgili irademizi ortaya koyarak çözemeyeceğimiz hiçbir şey olmamalı. Özellikle bu konuda. 4 büyük kulüp de aynı noktada.” Bunun gerekli olduğunu söyledik ve toplantıdaki arkadaşlarımıza da sorumluluğumuzu göstereceğimizi söyledik.” değerlendirmesini yaptı.

“Mevcut hakem atama sisteminin verimli olmadığını ve sorunlara çözüm getirmediğini düşünüyoruz.”

Emniyet güçlerine, yargıya ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya güvendiklerini yineleyen Ali Koç, “Allah emniyet güçlerimize, yargıdaki güçlerimize, İçişleri Bakanımıza ve Bakanlığımıza güç ve kuvvet versin” dedi. , bu sorunlar çözülsün diye. Bu konuda bir kıvılcım yeter. İnsanlar konuşmaya başladı bile. Federasyonun bunları doğru anlaması, satır ortalarını iyi okuması gerekiyor. Onu cezalandırıp cezalandırarak bir yere varamayız. Bizi bu hale getiremezsiniz, size olan inancımız da bozulmaz. TFF’de çok değerli yöneticiler var. Kimisi futbolun içinde, kimisi kendi alanında uzman çok değerli bir kadro var. Kulüpler Birliği olarak TFF Yönetim Kurulu’nun tamamının kullanılmamasından endişe duyuyoruz. İşlerin çok küçük bir çevrede yürüdüğü, danışmanların sesinin güçlü olduğu bir düzenin olduğunu düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Yapay zekayla hakem atanması konusunda tereddütleri olduğunu belirten Koç, şöyle konuştu:

“Randevuların kişinin iki dudağı arasında yapılmaması gerektiğini söyledik ama yapay zeka manipüle ediliyor. Yapay zekada hakemlerin ‘Ben o takımın maçını istemiyorum’ deme özgürlüğü var. “Ben bu şehirde müteahhitlik yapıyorum, işim var” diyerek o şehirde maç seçiyorlar ama “İki takımın maçını yönetmek istemiyorum” diyerek bir hakemin verilerini giriyorlar. Bir sebep yok. Hakem verileri girmedi. Bu bilgi bir kişi tarafından girildi. Bu demek oluyor ki sistem manipüle edilebilir. Federasyonda da muhtemelen yeni sistem konuşulurken aynı tereddüt var. ” Yeni modelin ne olduğunu bilmiyorum. Mevcut hakem atama sisteminin verimli olmadığını, sorunları çözmediğini, derinleştirdiğini düşünüyoruz. Yeni sistemi bilmekte fayda var ama mevcut MHK’nın yeni sisteme geçiş için yeterli olup olmayacağını, aracı olup olmayacağını, hatta bir sonraki adımın atılmasına engel olup olamayacağını da konuştuk. “Bu sistemin içinde yer alan hiç kimsenin yeni sistemde yer almasını istemiyoruz. Geçmişte bu görevlerde bulunup da başarılı olamayan, hakkında en ufak bir soru işareti bulunan kişilerin de yer almasını istemiyoruz. Düzgün işleyen bir yapı istiyoruz. Bunun için en değerli önerimiz bu kişilerin bu işe bulaşmamasıdır. Biz federasyona her türlü desteği vermeye hazırız. Federasyon ve MHK’nın, hakemlerin değişmesiyle hiçbir şey değişmez. değişmemiz gerekiyor. Bu çok açık.”

“Hakemler arasında akrabalık ilişkisi olduğu sürece diğerleri engellenir”

Temiz futbol için her türlü zekanın değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ali Koç, durum odaklı değil değer odaklı bir sisteme ihtiyaçları olduğunu belirtti.

TFF’nin sorunların köküne inmek için gereken cesareti göstermediğinin altını çizen Koç, “Bazen alın teri, bazen gönül teri, burada da cesaret teri gerekiyor. İstenirse bu sorunlar son derece olasıdır. Kısacası bu şekilde yürümez.” söz konusu.

MHK’da Kulüpler Birliği’nden bir temsilcinin yer alacağı yönündeki iddialara da değinen Koç, “Hafta başında bunun Kulüpler Birliği Vakfı’nın da dahil olacağı bir konu olduğu söylenmişti. Böyle bir çalışma olduğunu duymuştum. Yapılıyor. Bugün bu konu tartışılmadı. MHK’nin değişmesi yetmiyor. Sorunlu isimler kemikleşmiş. “Bu isimlerde sorun yok diyerek bu sorunu çözemeyiz. Hakemler arasında akrabalık ilişkisi olduğu sürece diğerleri engellenir. Kemikleşmiş çıkar ilişkileri o kadar güçlü ki, iyilik yapmaya çalışanları engelliyor.” ifadelerini kullandı.

Kulüplerin ortak iradesinin değerli olduğunu vurgulayan Ali Koç, bu konuda sonuna kadar gideceklerini yineledi ve şöyle devam etti:

“Pazar gününden sonra bazı maçları izledim, gözlerime inanamıyorum. Bugün kimse Beşiktaş’ın Antalyaspor maçında verilmeyen penaltının penaltı olmadığını söyleyemez. Aynı şekilde Ferdi’nin durumunun da penaltı olmadığını söyleyemezler. Bu nasıl bir cürettir? Alt liglerdeki maçları gördünüz. Fatih Karagümrük’ün Konyaspor maçındaki penaltısı. Uzatmada penaltı verildi, olmadı, sonra penaltı verilmedi. Herkes rahatsız, ama rahatsız olmayan tek kişi hakemler ve MHK.Geçen yıl Adana Demirspor ile Beşiktaş maçlarında tamamen aynı hakemler görevlendirildi.Bizim Trabzonspor maçımızda hakem ve VAR hakemi geçen seneki hakemlerle aynıydı. Yıl. Herkes. “Aynı noktaya gelindi. Kulüpler aynı noktaya gelince onların karşısında kimse duramaz.”

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu ve Galatasaray Divan Kurulu toplantısında Süper Kupa Finali’nin Türkiye’de oynanması yönündeki öneriye değinen Koç, “Süper Kupa finali federasyonun kararıdır. 4- 5 yıllık proje. Ancak biz ve Galatasaray’ın yüksek divan toplantısında ‘Yönetim kurulunda da benzer bir irade vardı. 100’üncü yıl hassasiyetini bir kenara bırakırsanız federasyonun çabası da doğru bir karardır.” diyerek sözlerine devam etti.

Temizlik hareketinin ardından insanların ödenmesi gereken bir bedel olduğunu gördüğünde bu sorunun çözüleceğini vurgulayan Ali Koç, şöyle konuştu:

“Hata yapmanın bedeli yok. Hakemler bazen birkaç maç ceza alıyor, hepsi bu. İçişleri Bakanlığı’nın 4 ayda gerçekleştirdiği operasyonlarla bir kişinin Türkiye’ye serbestçe giremediği ortaya çıktı. artık burada bir algı var. burada da hakemler artık bir şey yapmıyor bunun bedelini zamanında ödeyeceğini bilmesi gerekiyor. sistemden çıkanlar diyelim en masum olanlar. masum olmayanlar ise ortada. Artık buna da ceza verecekler. Bizim gibileri parayla, cezayla, bu kadar gün maç oynayamayacağım diyerek bir noktaya getiremezsiniz. Aslında kimse alamaz. Federasyon mahkemeye gidecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Dünyada dokunulmayan tek parçası muhtemelen TFF’dir. Bunda bir rahatlık var. Sorunları halının altına süpürerek, kulüpleri, liderleri, yöneticileri, antrenörleri cezalandırarak değil, sorunları çözerek Türk futbolunun marka değerini artırabilirsiniz.”

Son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85. yıl dönümüne ilişkin düşüncelerini dile getiren Ali Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yarın 10 Kasım. Her yıl olduğu gibi tüm Türkiye ecdadımızı anacak. Bölgemizde yaşananları gördüğümüzde Cumhuriyetin ne kadar değerli olduğunu, ecdadımızın bıraktığı mirasın ne kadar değerli olduğunu gözlerimizin önünde görüyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan bir ülkenin cumhurbaşkanını anmak başka hiçbir şeye benzemiyor.” Hayır. Bunu takdir edelim. Geleceğimizi inşa ederken geçmişimizi koruyalım. Geçmişine sahip çıkmayan milletlerin geleceklerini tehlikeye attığını tüm dünyada gördük. İyi ki Türkiye Cumhuriyetimiz var, böyle güzel bir vatanımız ve milletimiz var. Rahmetli dedem şöyle demişti: “Allah bize dünyanın en güzel ülkesini vermiş, ‘Kıymetini bilmiyoruz’. Acıyı şimdi çok daha iyi anlıyorum. Yarın dedemizi sevgiyle, saygıyla, minnetle, minnetle anacağız.” “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu